Home Nieuws Duurzame inzetbaarheid: investeringen die geld opleveren

Duurzame inzetbaarheid: investeringen die geld opleveren

Erik Kooij, adviseur en business developer bij Savantis vertelt meer over duurzame inzetbaarheid: wat het bedrijven kan opleveren om hier mee aan de slag te gaan en hoe Savantis hierbij kan ondersteunen.

Savantis is van oudsher een kenniscentrum dat gericht is op het beroepsonderwijs en het bedrijfsleven. De stichting geeft trainingen, ontwikkelt lesmateriaal en neemt examens af. Sinds 2015 houdt het bedrijf zich ook actief bezig met duurzame inzetbaarheid. Ze helpen organisaties bij het aanvragen van subsidies, adviseren bedrijven op dit onderwerp en organiseren ook workshops en cursussen. Bij SFH begeleiden ze het duurzame inzetbaarheidstraject van begin tot eind: Savantis heeft geholpen bij de subsidieaanvraag en bedrijven kunnen bij Savantis gratis activiteiten afnemen of om advies vragen.

De juiste persoon op de juiste plek

“De kern van duurzame inzetbaarheid gaat eigenlijk om de juiste persoon op de juiste plek krijgen, zorgen dat deze persoon gelukkig blijft in zijn werk en met plezier naar het werk gaat”, aldus Erik. Bij Savantis wordt duurzame inzetbaarheid benaderd vanuit verschillende onderwerpen:

  • veiligheid

  • gezondheid

  • werk-privé balans

  • welzijn in een functie

  • samenwerken

  • veranderingsbereidheid

  • ontwikkelen

  • omgang met leidinggevenden

Erik: “Wanneer je deze onderwerpen actief bespreekbaar maakt en er mee aan de slag gaat, zal je merken dat de motivatie en inzet van je werknemers stijgt. Het gevolg daarvan is dat je productiviteit ook stijgt en uiteindelijk zorgt dat ervoor dat ervoor meer geld kan worden verdiend.”

Inzicht in inzetbaarheid

Om stappen te kunnen zetten op het gebied van duurzame inzetbaarheid, is het van belang om een goed beeld te creëren van de huidige status binnen een bedrijf en waar eventuele knelpunten zitten. Savantis heeft een speciaal traject ontwikkeld om deze inzichten op te halen: IZI (InZicht Inzetbaarheidstool). Erik vertelt over het traject: “Wanneer een bedrijf dit traject aangaat komen onze adviseurs langs om gestructureerde interviews af te nemen met werknemers. Dit is een écht gesprek met veel aandacht voor de persoonlijke situatie. Wij analyseren deze informatie en schrijven we vervolgens een grondig rapport voor het bedrijf en persoonlijke rapporten voor de werknemers die hebben meegedaan aan het onderzoek. Uiteraard zorgen we ervoor dat de werknemers volledig anoniem zijn en ook de persoonlijke rapporten worden niet met de werkgever gedeeld.” Erik benadrukt ook dat de verantwoordelijkheid om aan de slag te gaan bij zowel het bedrijf als bij de werknemer wordt gelegd. Dit traject zorgt er ook voor dat werknemers bewuster worden van hun eigen situatie en actie kunnen ondernemen.

Belangrijke aandachtspunten

In de adviesrapporten die worden gedeeld, ziet Erik vaak dezelfde soort knelpunten voorbijkomen:

Leidinggevenden zijn belangrijk

“Uit veel interviews blijkt dat directe leidinggevende nauwelijks met hun personeel praten over hoe het nu echt gaat. Vaak gaat het over de waan van de dag en zijn er oppervlakkige gesprekken. Terwijl juist de directe leidinggevende het eerste aanspreekpunt zou moeten zijn als het gaat over de duurzame inzetbaarheid-onderwerpen.” Erik vervolgt: “Wij bieden workshops voor leidinggevenden zodat zij leren om over de juiste onderwerpen in gesprek te gaan. Maar ook de directies hebben hier een belangrijke taak: zij moeten ervoor zorgen dat leidinggevenden ook de ruimte krijgen én kunnen nemen om deze gesprekken te voeren.

Zet de medewerkers in hun kracht

Bij een fysieke sector als deze is er vaak eentonig werk, waardoor medewerkers sneller last krijgen van overbelasting en van afvlakking van motivatie. Erik: “Door bijvoorbeeld meer te rouleren in taken of medewerkers meer verantwoordelijkheid te geven, zorg je ervoor dat je medewerkers gezond blijven én dat het werk interessant blijft.”

Aandacht is heel belangrijk

Erik benadrukt één heel belangrijk punt: aandacht. Wanneer jij aandacht besteedt aan plekken waar het minder goed gaat, kun je gerichter te werk gaan in je aanpak. Maar ook als het om specifieke werknemers gaat is aandacht essentieel: “Als jij zorgt dat je echt luistert naar je medewerkers en zij zich gehoord voelen, zal dat leiden tot meer inzet. Je medewerkers zullen dan een beter gevoel krijgen bij je bedrijf en met meer motivatie aan het werk gaan. Zeg nou zelf: je werkt toch liever met een groep gemotiveerde werknemers dan een groep mensen die hun werk alleen maar doen en zo snel mogelijk weer naar huis willen.”

Investeren in je personeel

Aan de slag gaan met duurzame inzetbaarheid lijkt een grote investering in tijd en geld. Maar deze investering levert uiteindelijk ook veel geld op. Erik: “Wanneer iemand uitvalt door verzuim kan dat tot 200.000 euro kosten. En dat niet alleen: wanneer er mensen uitvallen of ontslag nemen, legt dat extra druk op de overige werknemers waardoor kans op uitval nog groter wordt. Ook klanten merken dit al sneller dan je denkt. Aan de slag gaan met dit onderwerp hoeft ook niet altijd een enorme verandering in de bedrijfsvoering te betekenen. Ga juist met kleine stapjes aan de slag en laat aan je werknemers zien dat je hun waardeert en naar hen luistert.”

Wil jij aan de slag met duurzame inzetbaarheid maar weet je niet goed welke stappen je kunt zetten? Je leest meer over duurzame inzetbaarheid op deze pagina. Wil jij direct persoonlijk advies? Neem dan contact op met Erik Kooij via e.kooij@savantis.nl of 06-53853290.