Home Nieuws Duimstokkenfabriek Schuil: aan de slag met Duurzame Inzetbaarheid

Duimstokkenfabriek Schuil: aan de slag met Duurzame Inzetbaarheid

Peter Schuil, mede-eigenaar van Duimstokkenfabriek Schuil en voorzitter van SFH, vertelt over zijn ervaring met het duurzame inzetbaarheid-traject. Welk effect het traject op zijn medewerkers heeft gehad en hoe het zijn kijk op duurzame inzetbaarheid heeft veranderd.

Duimstokkenfabriek Schuil

Peter Schuil is samen met zijn broer en zus nu de derde generatie in de Schuil-familie die aan het hoofd van het bedrijf staan. Hun grootvader begon in 1938 met het produceren van duimstokken. In 1945 is het bedrijf officieel geregistreerd als duimstokkenfabriek. Waar het bedrijf ooit begon met handwerk, zijn de werkzaamheden inmiddels grotendeels geautomatiseerd. Het personeelsbestand bestaat hierdoor nog uit zo’n 10/11 mensen. “Werken met een klein team zorgt ervoor dat je nauw contact hebt met elkaar, je kent elkaar goed”, aldus Peter.

De start van het traject

Vanuit zijn rol als voorzitter bij SFH wist Peter al van het duurzame inzetbaarheidstraject af. Toch was het ook voor hem best een stap om hiermee aan de slag te gaan. Peter vertelt hoe de start van het traject voor hen is verlopen: “We werden gebeld door iemand van Savantis. Tijdens dit gesprek werd aangegeven dat we gratis met duurzame inzetbaarheid aan de slag konden gaan. Mijn eerste reactie was eigenlijk ‘wat moeten we hiermee. We werken met een klein team en we kennen ons personeel toch goed.’ Onder het mom van baat het niet dan schaadt het niet, hebben we toen als directie besloten om het toch te gaan proberen.”

Aan de slag met Duurzame Inzetbaarheid

Binnen het duurzame inzetbaarheidstraject van SFH zijn verschillende activiteiten beschikbaar. In samenspraak met de directie en Savantis is er bij Duimstokkenfabriek Schuil besloten dat een loopbaanbegeleider interviews zou afnemen met iedereen binnen het bedrijf. Peter: “Tijdens deze gesprekken werden heel veel verschillende vragen gesteld, over de sfeer op de werkvloer maar ook over de thuissituatie en over hoe onze medewerkers de toekomst van het bedrijf zien. Als directie vonden we dit best spannend. Ondanks dat we onze medewerkers goed kennen zou het ook kunnen dat er vervelende onderwerpen naar boven komen waar je nog geen weet van hebt en waar je dan mee aan de slag moet.”

Vrijwillig en anoniem

“Toen we aan het personeel vertelden dat we dit wilde doen werd er gelaten gereageerd. Wat we ook goed begrijpen. Toch besloten de meesten om mee te doen, uiteindelijk is één werknemer niet in gesprek gegaan met de loopbaanbegeleider”, aldus Peter. Hij vervolgt zijn verhaal: “Deelname aan het traject was vrijwillig en anoniem. Omdat wij een klein bedrijf zijn was het lastig om volledig anonimiteit te geven. Om er voor te zorgen dat onze medewerkers toch zoveel mogelijk anoniem mee konden doen moesten de vragen enigszins aangepast worden. Savantis dacht hierin goed met ons mee. Samen hebben we ervoor gezorgd dat het traject echt aansloot bij de behoefte van ons bedrijf én dat onze werknemers zoveel mogelijk anoniem hun verhaal konden doen.”

Oude gewoontes doorbreken

Nadat alle gesprekken hadden plaatsgevonden is er door Savantis een rapport opgemaakt. In dit rapport staan verschillende aandachtspunten vermeld en worden er door Savantis aanbevelingen gedaan voor eventuele vervolgstappen. Voor Duimstokkenfabriek Schuil was het rapport heel verhelderend, Peter vertelt: “Uit het rapport kwamen geen hele schokkende dingen. Wel zorgde het voor meer openheid en dat moeilijke onderwerpen bespreekbaar worden gemaakt. We hebben in deze sector vaak te maken met een veranderende wereld en we zullen mee moeten gaan met deze ontwikkelingen, dat kan lastig zijn. Soms moet je dan een derde partij hebben die je een duwtje in de rug geeft. Voor ons was dit rapport heel verhelderend en creëerde een meer open sfeer binnen de organisatie.” Naast dat het traject bijdraagt aan de sfeer zijn er ook een aantal praktische aanbevelingen waar Duimstokkenfabriek Schuil mee aan de slag gaat: “Een aantal medewerkers vonden scholing en teambuilding belangrijk, dus we gaan daar nu meer aandacht aan besteden. Zo hebben we bijvoorbeeld een BHV cursus gepland staan met heel het team.”

“Een andere band met je personeel opbouwen”

Gevraagd naar zijn algemene mening over het traject zegt Peter het volgende: “Duurzame inzetbaarheid klinkt heel zwaar. Maar als je echt eens gaat kijken naar wat het betekent zal je zien dat je zelfs als klein bedrijf al heel wat hieraan doet. Als een medewerker bij ons iets zegt over dat de werkomstandigheden die niet goed zijn, dan lossen we dat op en zorgen we dat dat beter wordt. Een traject doorlopen bij Savantis brengt meer van dit soort dingen aan het licht en geeft je goede inzichten in wat er speelt bij je werknemers.” Peter vervolgt zijn verhaal: “Ik zou elk bedrijf de eerste fase van dit traject aanraden, het helpt je over een drempel heen en helpt je om de band met je personeel ook op een andere manier op te bouwen.”